7 manieren om gelukkig te zijn als het vroeg donker wordt

Laten we eerlijk zijn: er is niets leuks aan het ‘terugvallen’ van de zomertijd. Een uur terugdraaien betekent donkere dagen en langere nachten, wat voor sommige mensen vaak voor een moeilijke overgang kan zorgen. Het begin van de winter kan er ook voor zorgen dat Seasonal Affective Disorder – of SAD – begint, een zeer reële aandoening die meer dan 2 miljoen Nederlanders. treft (waarvan 75 procent vrouwen).

Volgens onderzoek speelt waar je woont een grote rol in hoe je omgaat met donkere dagen – Mensen in het binnenland hebben bijvoorbeeld veel meer kans om door SAD te worden getroffen dan mensen die aan de kust wonen, en lopen meer risico op zaken als depressie, sociale terugtrekking, lethargie en angst als het eenmaal donkerder wordt.

Waarom? Het heeft vooral te maken met het feit dat wanneer we duisternis detecteren, een kleine klier in onze hersenen, de pijnappelklier genaamd, melatonine afgeeft, dat verantwoordelijk is voor onze slaapcycli, dus ons lichaam wordt gedwongen wakker te zijn als de hersenen denken dat het zou moeten slapen..

Wanneer we daarentegen licht detecteren, nemen onze melatoninespiegels af en neemt serotonine het over, wat een natuurlijke gemoedstoestand is.

Zelfs als u geen last heeft van volledige SAD-symptomen – die kunnen worden behandeld met het gebruik van lichtbakken die buitenzonlicht nabootsen en die een chemische verschuiving in onze hersenen kunnen veroorzaken die onze gemoedstoestand verbeteren – heeft u zich waarschijnlijk somber gevoeld. op een of ander moment gedurende de winter.

Hier hebben we laten zien hoe je tijdens de gure wintermaanden gelukkig kunt zijn door 7 manieren te bedenken om je humeur op een natuurlijke manier een boost te geven.

  1. Maak tijd om te sporten.

Het lijkt misschien intuïtief, maar lichaamsbeweging verbetert echt je humeur en je energieniveau. Volgens de Mayo Clinic kan zelfs een korte training in de sportschool of een stevige wandeling voldoende zijn, omdat fysieke activiteit verschillende hersenchemicaliën stimuleert, waardoor je je meestal gelukkiger en meer ontspannen voelt. Wintertrainingen kunnen je ook een beter gevoel geven over je uiterlijk, wat op zijn beurt weer meer zelfvertrouwen geeft.

Niet echt een sportman? Maak er een punt van om 30 minuten te lopen op weg naar huis van je werk, om je blok of rond een park. Rekruteer in het weekend een vriend, broer of zus of je vriend / vriendin om het leuk te maken.

  1. Eet gezond voedsel

Ja, je hoort altijd over de voordelen van gezond eten en dingen zoals bewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen, witte bloem en kunstmatige zoetstoffen vermijden, maar het is extra waar in deze tijd van het jaar. Van bewerkte voedingsmiddelen en suiker is bewezen dat ze ontstekingen en verminderde stemming en energie veroorzaken.

 

In plaats daarvan is het belangrijk om veel bladgroenten, magere eiwitten, goede vetten en complexe koolhydraten te eten, omdat deze macronutriënten onze bloedsuikerspiegel onder controle houden, aldus MindBodyGreen. Als ze kelderen, gaat onze stemming ook! Goede vetten zoals olijfolie, avocado, zelfs een beetje pure chocolade, evenals complexe koolhydraten zoals volle granen en bruine rijst, helpen ook om serotonine te creëren die je goed voelt. Je kunt ook herfst chocolade eten zonder suiker. Zo zijn er bijvoorbeeld ook suikervrije pralines te koop. Hierdoor kun je toch een beetje snoepen, zonder dat er suiker in zit.

  1. Kook het diner op doordeweekse avonden.

Voor degenen onder ons die winterblues krijgen, kunnen doordeweekse avonden een bijzonder moeilijke tijd zijn. U bent klaar met uw werk en er staat een lange nacht te wachten. Een manier om het te vullen? Kook het avondeten! Elke avond eten bestellen kan deprimerend zijn, dus maak er een punt van om een ​​paar avonden per week na het werk naar de supermarkt te gaan en je eigen diner te bereiden. Zet muziek op, ontspan en geniet er gewoon van.

  1. Blijf drinken (water, mensen.)

Het is aangetoond dat uitdroging opwinding, vermoeidheid en algemene onaangenaamheden veroorzaakt, dus bewaar een grote fles water op je bureau en drink er de hele dag een slokje van. Als je het koud hebt en trek hebt in iets warms, drink dan groene thee, die boordevol antioxidanten zit vanwege het hoge gehalte aan flavonoïden.

Omgekeerd, drink niet te veel drank: hoewel een glas of twee wijn je af en toe kan helpen ontspannen en een aantal gezondheidsvoordelen kan hebben, is bewezen dat te veel alcohol een serieuze bui is. Bovendien zullen ochtendkatertjes je niet helpen om je goed te voelen over de komende dag.

  1. Ruik aan een sinaasappel.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de geur van sinaasappels stress kan verminderen en de stemming kan verbeteren. Probeer elke ochtend een verse sinaasappel als ontbijt te eten (en de geur ervan in te ademen), of dep een paar keer per week wat sinaasappelolie op je polsen.

  1. Maak van uw huis een plek waar u wilt zijn.

Ja, het vooruitzicht van een lange koude nacht kan stressvol zijn, maar niet als uw huis echt een plek is waar u wilt zijn. Een beetje tijd en geld besteden aan het aanpassen van uw wieg om het comfortabeler te maken, is de sleutel, en kleine dingen kunnen een groot verschil maken. Zoals? Probeer om te beginnen de verlichting te verwisselen – vervang alle sombere geelgegoten lampen door lampen die wit licht uitstralen (ze hebben dezelfde prijs) of probeer lampen met een volledig spectrum, die natuurlijk licht nabootsen.

Volledig witte muren kunnen deprimerend zijn, en verf is de goedkoopste manier om je ruimte volledig te veranderen, dus waarom zou je niet een schaduw zoeken waar je van houdt en het weekend doorbrengen met het opnieuw aanbrengen van je muren? Voeg van daaruit een paar nieuwe tapijten toe, hang dingen aan de muur en versier je bureau, salontafel of nachtkastje met verse bloemen en een stapel coole boeken.

  1. Heb iets om naar uit te kijken.

Wees niet bang om plannen te maken – of het nu gaat om een avondje uit voor een meisje, kaartjes voor een concert, een weekendje weg, een blind date, een skireis of zelfs gewoon een gewone brunch – houd uw winterkalender vol met realistische dingen die u leuk vinden om te doen.

Altijd al een cursus schrijven / dansen / acteren / wetenschap willen volgen? Dit is het moment om het te doen! Je zult nieuwe mensen ontmoeten, opdrachten moeten voltooien en regelmatig ergens heen moeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *