Alles over het maken van je eigen cosmetica

Wist je dat je eigenlijk heel goed bepaalde cosmetica zelf kunt maken? De winkels liggen vol met de meest uiteenlopende cosmetica maar een gedeelte hiervan kun je ook prima zelf maken. Het maken van je eigen cosmetica heeft veel voordelen en is daarnaast ook nog eens een leuke activiteit om te doen. Ben je benieuwd hoe je dit het beste kunt doen en waar je op moet letten, lees dan snel verder. 

De voordelen van het maken van je eigen cosmetica

  • Het maken van je eigen cosmetica is in ieder geval fijn voor je portemonnee, over het algemeen is het goedkoper om zelf cosmetica te maken dan wanneer je het koopt in de winkel. 
  • Daarnaast heb je zelf in de hand welke ingrediënten je gaat gebruiken en kun je voorkomen dat er schadelijke stoffen, zoals grote hoeveelheden parabenen, in je producten terecht komt. Ingrediënten die je makkelijk kunt verkrijgen zijn o.a. plantaardige oliën, glycerine, bepaalde kleurstoffen en geurstoffen. Doordat je hier zelf de controle over hebt, is dit ook ideaal wanneer je een gevoelige huid hebt of bepaalde allergieën. 
  • Ook een belangrijk voordeel is dat je exact de juiste hoeveelheden kunt maken als het gaat om bepaalde werkzame stoffen, je kunt het product dus helemaal perfect afstemmen voor jouw huid. 
  • Tot slot, ook kun je zelf je verpakkingen kiezen en deze hergebruiken. Dit is wederom voordelig en ook nog eens goed voor het milieu. Je hebt veel verschillende verpakkingen voor cosmetica die je als particulier kunt kopen, van een parfum verstuiver tot aan tubes in verschillende groottes. 

Waar moet je allemaal op letten?

Omdat je te maken hebt met verschillende grondstoffen en deze bij elkaar voegt is het wel belangrijk om een aantal veiligheidsmaatregelen te nemen. Bepaalde stoffen kunnen namelijk op elkaar reageren. Daarnaast moet je van bepaalde stofjes niet te veel gebruiken omdat dit juist een nadelig effect kan hebben. Gelukkig kun je online genoeg recepten vinden voor het maken van je eigen cosmetica, let er wel op dat je recepten gebruikt van betrouwbare websites. 

Wanneer je een eigen cosmetica product hebt gemaakt is het ook belangrijk om te kiezen voor de juiste verpakking. Verpakkingen voor verzorgingsproducten heb je in heel veel vormen, de beste keuze zijn toch glazen en roestvrijstalen materialen. Deze materialen zijn makkelijk te reinigen en hebben weinig invloed op het product zelf. Vergeet voordat je aan de slag gaat niet de verpakkingen te reinigen en te ontsmetten met alcohol, hetzelfde geldt voor je handen. 

Het bewaren van je zelfgemaakte cosmetica

Is het product klaar, hou dan ook zeker rekening met de houdbaarheid. Het is uiteraard mogelijk om aan je eigen gemaakte cosmetica conservering toe te voegen, is ook zeker aan te raden maar de meeste producten kunnen alsnog op termijn bederven. Over het algemeen is het zo dat een emulsie, een product op waterbasis, het beste bewaard kan worden in de koelkast. Heb je een serum of een elixer gemaakt, op basis van oliën, zorg dat dit product uit de warmte wordt gehouden en voorkom contact met licht en vocht. 

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel voordelen aan het maken van je eigen cosmetica. Wanneer je rekening houdt met een aantal punten kun je vrij eenvoudig en op een leuke manier je eigen cosmetica maken. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *