Conserveren kun je leren!

Je kent het vast wel, je hebt heerlijk gekookt maar hebt de hoeveelheid totaal verkeerd ingeschat. In plaats van dat je alleen voor je beste vriendin hebt gekookt, lijkt het wel alsof je voor een heel weeshuis een maaltijd hebt voorbereid. Nou, dan maar weggooien?

Zonde natuurlijk! Conserveren is de oplossing. Met doorgaans beproefde methodes is dit prima te verwezenlijken.

Conserveren is voor velen die zich vaak begeven in de keuken om te kokkerellen een vaste bezigheid. Hierdoor blijven kwalitatieve producten lang goed. Daarnaast kan het een goede optie zijn om producten die met liefde zijn bereid uit te delen. Vroeger was het inmaken of wecken een manier om levensmiddelen lang en goed te bewaren. Deze werkwijze lijkt weer helemaal terug van weggeweest! Maar hoe kan je dit nou het beste verwezenlijken? Pak snel je weckpot en je restjes, creatieve creatie of verse producten erbij!

Wat moet ik precies doen?

Eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk. Wat je nodig hebt om dit tot een ongelofelijk succes te brengen is het volgende.

Inhoud

Uiteraard heb je iets nodig wat uiteindelijk in de luchtdichte weckpot wordt gestopt. Zonder inhoud valt er ook weinig te conserveren natuurlijk. Het is een misvatting om als je denkt dat er alleen maar groenten en/of fruit geweckt kunnen worden. Het is namelijk ook mogelijk om vlees en vis in een weckpot te conserveren.

Conserveermiddel

Door de inhoud toe te voegen aan de pot en deze vervolgens te sluiten ben je er helaas nog niet. Het mist namelijk nog een bepaald goedje die er voor gaat zorgen dat de inhoud ook nog goed blijft na een gegeven moment. Welke substantie hiervoor geschikt is hangt af van de inhoud. De meest gebruikte conserveringsmiddelen hiervoor zijn azijn, suiker, zout of alcohol. Als je gebruik maakt van alcohol is het noodzakelijk dat het percentage boven de 19 procent uitkomt. Wanneer je geen gebruik maakt van één van bovenstaande substanties zal het conserveren niet het gewenste resultaat opleveren!=

Weckpot

Essentieel voor het leren van conserveren is de weckpot. Belangrijk is dat de glazen pot goed schoongemaakt wordt. Gebruik hiervoor een sopje zodat de pot helemaal spic en span is! Dompel vervolgens de pot in zijn geheeld in een pan met kokend water. Ben je van plan om meerdere weckpotten te gebruiken? Plaats de potten dan in een grote pan met kokend water om veel moeite te besparen!

Wanneer het water inmiddels het kookpunt bereikt heeft kan je het vuur uitzetten. Pas op! Het is ontzettend heet dus wacht geduldig tot de potten koud zijn en deze er gemakkelijk uit kan halen. Giet de weckpotten leeg en laat deze uitdrogen op een theedoek.

Na het koken en droogmaken van de potten is het dan nu eindelijk tijd om de pot te vullen met de gewenste inhoud en het bijbehorende conserveringsmiddel. Het kan zijn dat de hulp van een trechter uitkomst biedt. Dat is uiteraard afhankelijk van de inhoud.

Plaats met je handen de deksel op de weckpot. Let goed op dat dit proces uitgevoerd moet worden met schone handen! Het zou zonde zijn als je de weckpot steriel hebt gemaakt terwijl de handen vies zijn. Zet de glazen potten tot ongeveer driekwart onder water. Met een doek of rooster kan je voorkomen dat het geen contact maakt met de pan.

Zet tot slot de pan weer op het vuur. Ook hier geldt weer dat het afhankelijk is van de pot(ten) hoe lang dit proces kan en moet duren. Check dit altijd goed!

Zo zie je maar, iedereen kan leren conserveren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *