Creatine is natuurlijk ook geschikt voor vrouwen

De aanvullende supplementen bestaat bij de meeste mannelijke sporters uit proteïneshakes en creatine. Opvallend is dat bij vrouwen vaak de creatine ontbreekt. En dat is eigenlijk niet terecht. Want ook voor vrouwen kan dit aminozuur een positieve aanvulling zijn. Niet alleen tijdens het sporten, maar ook bij een druk dagelijks leven.

Wat is creatine?

Creatine is een stof die lichaam van nature zelf aanmaakt. Daarnaast haal je het uit voeding als vis en vlees. Je nieren en lever zijn verantwoordelijk voor het verwerken van de creatine tot een bouwstof voor je lichaam. Het is een belangrijke voedingsstof en in principe heb je, bij normale activiteiten, voldoende aan de hoeveelheid die je lichaam voorziet. Toch ervaren sporters vaak een tekort. Dat komt doordat je lichaam bij veel inspanning extra veel creatine gebruikt. Je lichaam kan de snelle afname niet bijhouden en daardoor ontstaat er een tekort. In tegenstelling wat veel mensen denken, is dat dit tekort niet alleen bij mannen ontstaat. Want ook vrouwen die intensief sporten, verbruiken meer creatine dan hun lichaam als reserve heeft.

Wat zijn de voordelen van creatine voor vrouwen?

Het idee dat creatine als voedingssupplement bijdraagt aan een te robuuste spiermassa, is achterhaald. Als je de juiste doseringen aanhoudt, heb je alleen maar profijt van de aanvulling. Zeker als je het alleen gebruikt op de momenten dat je echt je spieren onder spanning zet en explosief traint. Bovendien scheidt je lichaam de niet gebruikte creatine op een natuurlijke manier af. Dus ook voor vrouwen is creatine nuttig om trainingsdoelen te realiseren en de spierkracht te vergroten. Een ander voordeel dat creatine met zich meebrengt, is dat het helpt bij het verminderen van je lichaamsgewicht. Het zorgt bovendien voor het op peil houden van je energieniveau. 

Andere positieve uitwerkingen van creatine

Als je minder of geen vlees en vis eet, is de kans groot dat je een tekort aan creatine hebt. Zeker op de momenten dat je gaat sporten. Door dit tekort aan te vullen, merk je direct verschil tijdens de training. Maar er zijn nog meer positieve kanten als je dit als voedingssupplement zou innemen. Het remt het verouderingsproces van botten en spieren af. Daarnaast heeft het idee dat je gewicht kunt verliezen, een positieve uitwerking op je mentale instelling. Dit voedingssupplement kan tevens een gunstig effect hebben op de ontwikkeling van neurologische aandoeningen. 

Wanneer neem je creatine als voedingssupplement in?

Kies voor creatine monohydraat als voedingssupplement voor de meest zuivere vorm van dit aminozuur. Voor het beste resultaat volg je de aanwijzingen op de verpakking voor de dosering. In het begin gebruik je een hogere dosering, deze bouw je na verloop van tijd af. Het is daarbij verstandig om na een bepaalde periode ook een pauze in te lassen, zeker als je minder intensief sport. De reden hiervoor is dat je lichaam weer de kans moet krijgen om het aminozuur op eigen kracht aan te blijven maken. Uit onderzoek blijkt dat het een veilig voedingssupplement is. Ben je zwanger, overleg dan met je huisarts of het inderdaad wenselijk is om dit voedingssupplement te blijven gebruiken. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *