Het kwik stijgt weer naar aangename hoogtes, de eerste zonnestralen voelen weer warm aan en in de avond is het weer langer licht. Oftewel, de lente is weer aangebroken! Dit betekent dat we weer meer tijd kunnen doorbrengen in de tuin. Dat mag ook wel eens, want de tuinen hebben naar verhouding weinig aandacht gekregen. Daarom hebben stapsgewijs de beste tips onder elkaar gezet om jouw tuin weer lente-proof te krijgen!
De bezem erdoorheen
Achterstallig tuinonderhoud kan een vervelend karwei zijn, alleen zie je wel meteen resultaat! Begin met het verwijderen van alles wat verstrooid ligt in de tuin. Dit kunnen bladeren, takken of ander afval zijn. Het is handig als je hierbij de container gebruikt die je naast je neer kan zetten. Kom je nog onkruid tegen dat je tegelijkertijd ook wil verwijderen? Dan is dit een mooie kans. Het is goed om dit meteen aan te pakken aangezien onkruid de groei belemmerd van de gewenste planten.
Snoeien
Wanneer de tuin op het eerste oog al behoorlijk is aangepakt, begint nu het echte werk. Namelijk het snoeien van de verschillende planten. Het begin van de lente is het ideale moment om planten als rozen en hortensia’s te snoeien. Ook in dit geval klopt de uitspraak, snoeien doet groeien. Echter is het per plant afhankelijk hoe ver je dit moet afsnoeien. Zoek dit daarom altijd goed uit om het snoeien niet te verknoeien!
Omploegen en grasmaaien
Net als het snoeien is het omploegen goed voor de planten aangezien er dan weer ruimte ontstaat. De wortels krijgen daardoor namelijk meer toegang tot genoeg zuurstof en voldoende ruimte om water op te nemen. Mocht je aansluitend (of alleen maar) een grasveld bezitten dan is dit ook de tijd om hier aandacht aan te besteden met het tuinonderhoud. Het gras begint namelijk al vanaf vijf graden te groeien. Mocht je de grond willen bemesten, houd dan goed buienradar in de gaten. Het bemesten voor een goede regenbui zorgt voor het beste resultaat aangezien de mest dan goed de grond in kan trekken.
Groene monster
Heb je nou ook iedere keer weer last van die vieze groene aanslag in de tuin? Het ziet er niet alleen niet uit, ook kan het gevaarlijk zijn. De tegels kunnen er namelijk spekglad van worden. Handig om dit dan ook meteen aan te pakken. Dit lukt alleen met chemische schoonmaakmiddelen toch? Onzin! Één liter water gemixt met één liter schoonmaakazijn verricht wonderen. Ook met deze optie verwijder je het groene monster van de tegels.
Nieuwe bloemen of planten
Het tuinonderhoud is nu bijna weer up-to-date. Dan rest nu nog de vraag, moeten er nog nieuwe bloemen of planten komen? Mocht dit wel het geval zijn dan is het belangrijk dat je ook hier goed kijkt naar het soort. Afhankelijk van het soort is eind maart of begin april een goede periode. Het wil nog wel eens zijn dat een strenge nachtvorst roet in het eten gooit en de gedane teniet wordt gedaan.