Speelgoedblokken, ook wel “bouwstenen” genoemd, zijn solide vormen die worden gebruikt voor constructiespelen. Sommige zijn eenvoudige blokjes gemaakt van hout. Anderen zijn luxe, zoals de Grimm’s regenboog.
Maar welke vorm ze ook aannemen, blokken kunnen fungeren als krachtige leermiddelen. Studies suggereren dat speelgoedblokken kinderen kunnen helpen zich te ontwikkelen met:
- motorische vaardigheden en hand-oog coördinatie,
- ruimtelijk redeneren,
- cognitieve flexibiliteit,
- taalvaardigheid,
- een vermogen tot creatief, uiteenlopend denken,
- sociale competentie, en
- technische vaardigheden.
Hoe gebeurt het allemaal? Het is gemakkelijk om te zien hoe het stapelen en rangschikken van speelgoedblokken de motorische ontwikkeling van een peuter kan stimuleren. Maar voor andere vaardigheden is het waarschijnlijk dat kinderen meer moeten doen dan alleen blokken verplaatsen.
Onderzoek suggereert dat kinderen er baat bij hebben wanneer constructiespel extra elementen bevat, waaronder:
- bouwen op basis van sjablonen,
- deelnemen aan samenwerkingsprojecten, en
- met anderen praten over ruimtelijke relaties.
Hier is Grimm’s speelgoed speciaal voor uitgeleend. Hieronder is een overzicht van het bewijsmateriaal en enkele tips voor het verrijken van blokspel.
- Speelgoedblokken bevorderen een betere ruimtelijke redenering
We weten dat er verbanden zijn tussen ruimtelijke vaardigheden en constructiespel. Uit onderzoek ontdekten onderzoekers een patroon: De kinderen die meer interesse toonden in constructie – en meer verfijnde structuren bouwden – presteerden beter op een gestandaardiseerde test van ruimtelijke intelligentie
- Gestructureerd blokspel kan de cognitieve flexibiliteit verbeteren
“Cognitieve flexibiliteit” is het vermogen om uw focus snel van de ene relevante stimulus naar de andere te verplaatsen. Het is duidelijk belangrijk voor succes op school. Maar sommige kinderen worstelen ermee en bepaalde omgevingsfactoren, zoals een lage sociaaleconomische status, brengen kinderen een groter risico op ontwikkelingsachterstanden met zich mee. Speelgoedblokken kunnen hierbij helpen.
- Speelgoedblokken zijn gekoppeld aan taalontwikkeling
Kunnen kinderen ook een taalboost krijgen door het spelen in de bouw? Dat lijkt mogelijk. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat zeer jonge kinderen betere taalvaardigheden ontwikkelen wanneer ze regelmatig in blokken spelen.
- Speelgoedblokken kunnen creatieve, uiteenlopende probleemoplossing stimuleren
Psychologen herkennen twee belangrijke soorten problemen. Convergente problemen hebben slechts één juiste oplossing. Uiteenlopende problemen kunnen op meerdere manieren worden opgelost. Omdat kinderen op verschillende manieren blokken kunnen samenstellen, is blokspelen een afwijkend spel. En divers spel met blokken kan kinderen voorbereiden om creatief te denken en beter uiteenlopende problemen op te lossen.