Een cadeautje van de bijen

We weten allemaal dat bijen honing maken. En dit is een wondermiddel op zich. Honing is namelijk goed voor bijvoorbeeld een zere keel en veel andere griepsymptomen. Tegenwoordig heb je nog af en toe een honingwinkel in de buurt, maar dat is dan wel goed zoeken! Maar bijen maken nog veel meer in hun nest! Een voorbeeld is propolis. Dit is de stof die bijen gebruiken om gaatjes in het nest te dichten als die plots ontstaan, en omdat het antibacterieel is helpt het de bijen ook om gezond te blijven. Zo goed als het voor bijen werkt, werkt het voor mensen ook.

Propolis kan je immuunsysteem helpen en je weerstand verhogen. Door bijvoorbeeld wat propolis siroop door je eten of drinken te mengen, help je je lichaam gezond te blijven. Je kunt het ook als hoestsiroop gebruiken door simpelweg een eetlepel in één keer in te slikken. Net als honing zal dit je keelpijn verzachten en sneller laten genezen.

Door de antibacteriële en schimmelwerende werking is het ook te verwerken in zeep om je huid te behandelen. Ook voor je voeten kan het een uitkomst bieden, zeker als die uren achter elkaar in je warme en vochtige schoenen zitten.

Waar haal je propolis?

Vroeger ging je gewoon naar de imker toe. Die haalde alles uit het bijennest en verwerkte het tot eetbare producten. Gelukkig kun je ook nog terecht in gezondheidswinkels. Daar zijn ook een groot aantal bijenproducten te koop. Manuka honing, propolis, bijenpollen zijn allemaal verkrijgbaar. Als je geen zin hebt om de deur uit te gaan, kan je altijd nog online van alles bestellen! De meeste winkels hebben inmiddels ook een online shop die dag en nacht klaar staat om je bestelling op te vangen. Zeker als je een beetje ziek bent is dit erg handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *