Een uitvaartverzekering afsluiten is zeker verstandig!

Het is geen fijn onderwerp maar wel verstandig om over na te denken. Als je zelf komt te overlijden wil je ook zekerheid. Zekerheid zodat nabestaanden niet op hoeven te draaien voor de kosten van de uitvaart. Met een uitvaartverzekering dek je dit risico en hoef je je geen zorgen te maken. De uitvaart wordt tot een bepaald bedrag uitgekeerd. Hoe uitgebreider hoe hoger de dekking maar hoe duurder de verzekering. Een uitvaartverzekering vergelijken is daarom heel verstandig!

Soorten uitvaartverzekeringen

Een uitvaartverzekering vergelijken is aan te raden om tot een passende keuze te komen. Hierbij kun je de uitvaartverzekering afsluiten die bij je past. Er zijn verschillende vormen van een uitvaartverzekering. Dit zijn onder andere de kapitaaluitvaartverzekeringen waarbij de nabestaanden ineens het verzekerde geldbedrag voor de uitvaart krijgen uitgekeerd zodat daar alle kosten van de uitvaart uit kunnen worden betaald. Daarbij hebben we ook nog de natura uitvaartverzekering. Hierbij krijgen nabestaanden geen geldbedrag uitgekeerd maar wordt de uitvaart direct uitgekeerd in diensten. De begrafenis wordt door de verzekeraar geregeld in natura. Ook is er nog de combinatie uitvaart verzekering met de basis van een natura uitvaart en een geldbedrag dat men naar keuze kan besteden. Er is ook een tweelevenpolis waarbij je de verzekering met je partner deelt. Beide partners zijn op een polis voor eenzelfde bedrag verzekerd wat bij overlijden van een van de partners wordt uitgekeerd.

Verschil uitvaart en overlijdensrisicoverzekering

Het grote verschil is dat een uitvaartverzekering na overlijden uitkeert en een overlijdensrisicoverzekering alleen uitkeert als de verzekerde voor de einddatum overlijdt. Daarnaast bekostigd de uitvaartverzekering een begrafenis of crematie en de overlijdensrisicoverzekering keert een vrij besteedbaar geldbedrag uit aan de nabestaanden. Tevens is dit een tijdelijke verzekering ten opzichte van een uitvaartverzekering die levenslang is.

Voor en nadelen uitvaartverzekering

Het belangrijkste voordeel van een uitvaartverzekering is dat de nabestaanden niet met hoge begrafenis of crematiekosten worden opgescheept. Een uitvaart kan behoorlijk prijzig zijn. Bepaalde uitvaartverzekeringen en/of begrafenisverzekeringen verzorgen ook nog de gehele uitvaart, dit scheelt nabestaanden een zware en ingrijpende klus. Daarnaast keert de verzekering ook volledig uit bij voortijdig overlijden. Nadeel is dat een uitvaart steeds duurder wordt en sommige verzekeraars de uitvaart maar gedeeltelijk vergoeden. Trek na of een verzekeraar is geïndexeerd. Zo voorkom je grotendeels onderverzekering. Ook kunnen premies tussentijds stijgen als de voorwaarden worden aangepast. Daarnaast zijn de kosten van de premie hoger voor ouderen dan voor jongeren omdat zij een hoger risico hebben om te overlijden.

Drie tips bij het afsluiten van een uitvaartverzekering

Zorg voor een goede oriëntatie. Het is belangrijk om te overwegen of je een natura uitvaart wilt of de uitvaart in een geldbedrag uitgekeerd wilt krijgen. Wil je een luxe of eenvoudige uitvaart? Check altijd de polisvoorwaarden waarin staat beschreven wat wordt vergoedt en wie eventueel is meeverzekerd zoals uw kinderen. Maak daarnaast een checklist waarbij je alle momenten en benodigdheden van de uitvaart opschrijft zoals muziek, receptie, aantal gasten etc. en kijk of de gewenste verzekering dit allemaal kan vergoeden.

One thought on “Een uitvaartverzekering afsluiten is zeker verstandig!”

  1. Heel goed dat jullie attent maken op deze nuttige informatie omtrent de uitvaartverzekering. Uit hoofde van mijn eigen ervaring wilde ik iets meegeven. Wanneer je voor een natuurbegrafenis kiest, moet je het geld voor de plek al apart hebben. Ik realiseerde me dit niet, maar het ligt voor de hand dat de verzekeraar het bedrag voor de plek niet voorschiet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *