Het aanmeten van steunzolen en inlays bij de voetaandoening hallux valgus

In ons land kampen miljoenen mensen met voetklachten die vaak houdingsproblemen tot gevolg hebben. Hallux valgus is een voorbeeld van een vrij veel voorkomende voetaandoening aan de grote teen (hallux) die bij vrouwen vaker voorkomt dan bij mannen. Bij deze aandoening gaat de grote teen scheef naar buiten staan (richting de tweede teen) en kan er een knobbel ontstaan aan de zijkant van de voet. Tijdens het lopen, is het gewricht heel gevoelig en dit gaat meestal gepaard met een stekende pijn in de grote teen. Bij ernstige vormen staat de nagel van de grote teen naar binnen gedraaid. Wat de oorzaak is van een hallux valgus is nog niet helemaal duidelijk, al lijkt erfelijkheid een belangrijke factor te zijn. Daarnaast lijkt er een verband te bestaan tussen het dragen van verkeerd schoeisel of hoge hakken en het ontstaan van een hallux valgus. 

 

In dit blog belichten we verschillende oplossingen voor hallux valgus, waaronder het laten aanmeten van steunzolen in Alkmaar of een andere plaats. Dit kan in belangrijke mate bijdragen aan het verminderen van pijnklachten. 

 

Hoe ontstaat de voetaandoening hallux valgus?

Waarschijnlijk wordt een hallux valgus veroorzaakt door uiteenlopende oorzaken. De kans op deze voetaandoening is verhoogd:

 

  • Bij vrouwen; 
  • Bij ouderen; 
  • Als hallux valgus in de familie zit. Veel mensen hebben er dan vaak al op jonge leeftijd last van;
  • Als je je voet anders (meer over je grote teen) afwikkelt en je een te korte achillespees of platvoeten hebt;
  • Als je voetproblemen hebt door zwakte van de voetspieren, een aangeboren voetafwijking hebt of een voetafwijking hebt die is ontstaan door reuma.

 

Operatieve ingreep bij hallux valgus 

Een operatieve ingreep is een van de manieren om een hallux valgus te behandelen. Bij deze operatie wordt het eerste middenvoetsbeentje dichter tegen het tweede middenvoetsbeentje aan geplaatst. Daarna worden de pezen van de grote teen weer teruggebracht op de juiste plaats. Daarbij maakt een orthopedisch chirurg eerst een snee over de bult aan de zijkant van de voet, waarna de botten en pezen worden gecorrigeerd. Er zijn verschillende manieren om de pezen en botten van de voet te corrigeren. Er wordt vastgesteld welke operatietechniek het beste kan worden ingezet op basis van je leeftijd, je dagelijkse activiteiten en met name de ernst van de hallux valgus. Maar als er alternatieven voor een operatie zijn, heeft dat meestal de voorkeur. Dat komt doordat veel mensen de operatie als zeer pijnlijk ervaren. Verder is het (blijvende) resultaat niet altijd hetzelfde. 

 

Pijnklachten verminderen of zelfs verhelpen

Vooral bij een doorgezakte voet, spreidvoet of platvoet, komt er extra druk op de teen te staan en dat kan scheefgroei in de hand werken. Dit effect kan worden afgezwakt als de druk op de teen wordt verminderd. Hiervoor bieden inlays een goede oplossing. Dit zijn inlegzooltjes die de binnenkant van de voet en de voetboog ondersteunen. Ook zorgen inlays ervoor dat de druk onder de voet wordt verdeeld. Het is van belang dat de afwikkeling van de voeten niet door de inlegzolen mag worden beperkt. Een andere belangrijke factor is dat inlays de juiste ondersteuning bieden. Daarom is het verstandig om inlays speciaal van jouw voeten te laten aanmeten bij een specialist, zoals een orthopedisch schoentechnicus of een podoloog in Hoorn of een andere stad. Ook ben je daar aan het juiste adres voor steunzolen, ofwel individueel aangemeten voetbedden. 

 

Steunzolen corrigeren de voetstand en kunnen pijnklachten verminderen of zelfs verhelpen. De druk onder je voeten wordt door de vormgeving van de zool aangepast aan je voet. Met de juiste combinatie van flexibiliteit en verhogingen, kan de druk op de grote teen worden geminimaliseerd. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *