Hoe herken je een goede basisschool

Op zoek naar een basisschool voor je kind maar heb je moeite om een keuze te maken. Uiteraard is het voor iedereen verschillend wat nu een goede school is. Ligt er veel focus op geloof of gezond eten. Of heeft een school tweetalig onderwijs. Dit zijn allemaal punten die je voor jezelf allereerst op een rijtje moet zetten. Wat vind jij nu echt belangrijk aan een basisschool. De basisschool wordt een plek waar je kind gevormd wordt, voor de rest van z’n leven. Wij helpen je een beetje op weg met het maken van de juiste keuze

Waar moet je op letten

Je wilt natuurlijk een basisschool vinden die een beetje in je buurt ligt, zodat je kind later zelf naar school kan fietsen. Maar het blijft lastig om de juiste keuze te maken. Bekijk eerst via de gemeente of online welke basisscholen er in je buurt zijn. Je kunt vervolgens nakijken hoe de basisscholen beoordeeld zijn door ouders. Dit kun je doen via allecijfers.nl/basisscholen. Ook kun je nagaan hoeveel leerlingen de scholen hebben.

Onderwijsmethode

Erg belangrijk is de onderwijsmethode die gehandhaafd wordt. Zo bestaat er een traditioneel onderwijsconcept of vernieuwingsonderwijs zoals jenaplan, montessori of vrijeschool. Door je hierin te verdiepen weet je wat voor ideeën de school heeft over de ontwikkeling van kinderen. Ook heb je onderwijs met een internationaal georiënteerd leerplan zoals basisschool Hilversum, de Paulusschool. Dan krijgen kinderen al vanaf de eerste groep les in Engels en dit komt ten goede van de ontwikkeling.

Speciale aandacht

Of je kind nu een snelle of langzame leerling is, het is belangrijk dat de basisschool een plan heeft voor leerlingen. Bekijk of de school hier faciliteiten voor heeft of speciale trainers. Zo heb je bij leerlingen die wat sneller zijn, vaker aparte leerprogramma’s. Spits de scholen dus goed uit om erachter te komen wat het beste past bij jouw kind.

En dan

Ga naar open dagen en praat met de docenten. Let goed op hoe ze met je kind omgaan. Vraag ook na hoe het verloop van de leerkrachten is, dit zegt vaak ook al veel. Beoordeel hoe de school eruit ziet, is dit een plek waar je je kind 8 jaar lang heen wilt sturen? Ga uiteindelijk op je gevoel af, dit zegt toch het meeste en je gevoel zit er meestal niet naast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *