Incontinent door dementie

Dementie is geen specifieke ziekte, meer een term die wordt gebruikt om een groep symptomen te beschrijven die door problemen in de hersenen worden veroorzaakt. Deze problemen beïnvloeden het denkvermogen, geheugen, gedrag en persoonlijkheid van een persoon. Met het verloop van de ziekte worden deze problemen dusdanig groot dat zij sociale interacties en eenvoudige dagelijkse taken onmogelijk maken. Behalve de voor velen bekende symptomen van dementie kunnen er ook andere symptomen optreden. Zo is een aanzienlijk deel van de personen met deze ziekte ook incontinent.

 

Op welke manieren kan dementie incontinentie veroorzaken?

Er bestaan verschillende manieren waarop dementie tot incontinentie kan leiden. Zo raken sommige door dementie getroffen personen incontinent omdat ze zich simpelweg niet meer kunnen herinneren waar het toilet is en wat ze moeten doen als ze deze eenmaal hebben bereikt. Buitenshuis herkennen ze wellicht de bordjes niet meer die aanduiden waar het toilet zich bevindt. Bij anderen is de communicatie tussen de blaas en de hersenen verstoord, waardoor het herkennen van aandrang wordt aangedaan. Afhankelijk van de exacte oorzaak kan er naar een behandeling worden gezocht.

 

Blaastraining en bekkenbodemtraining

Een incontinent persoon is vaak gebaat bij oefeningen die hem of haar helpen de blaas of de bekkenbodem te trainen. Bij blaastraining wordt er geoefend met het steeds langer ophouden van de blaasinhoud. Bekkenbodemtraining is gericht op het versterken en controleren van deze spiergroep. De bekkenbodem is verantwoordelijk voor de ondersteuning van de organen in de buikholte en is alleen voldoende in staat deze taak uit te voeren wanneer hij sterk genoeg is. De oefeningen blijft u ook na het afronden van de initiële training uitvoeren om te voorkomen dat de gerealiseerde effecten verdwijnen.

 

Praktische oplossingen

Heeft u te maken met iemand die dement en incontinent is? Enkele praktische aanpassingen kunnen het u en de persoon in kwestie een stuk makkelijker maken. Zo is het belangrijk om het toiletbezoek zo makkelijk mogelijk te maken. Dit betekent een vrije doorgang, een altijd openstaande deur en een omhoogstaande wc-deksel. Ook dient iemand die incontinent is zo gemakkelijk mogelijke kleding te dragen. Kledingstukken met veel knopen en ritsen kunt u dus beter vermijden. Tot slot is het implementeren van een toiletroutine een goede tip. Door iemand die incontinent is herhaaldelijk te wijzen op het toiletbezoek, kan er een patroon ontstaan.

 

Het gebruik van incontinentiemateriaal

Het is zeer aannemelijk dat een persoon die dement en incontinent is na verloop van tijd niet meer in staat is om voor zichzelf te zorgen en incontinentiemateriaal nodig heeft. Vandaag de dag bestaan er uiteenlopende soorten incontinentieproducten. Waar deze vroeger grotendeels uit watten bestonden, is dat nu anders. Super absorberende kunststof korrels zijn in staat om de urine snel te absorberen en naar de productkern af te voeren. Daar wordt het in een gel omgezet. Dit betekent niet alleen dat het risico op ‘ongelukjes’ zo goed als nihil is, maar ook dat nare geurtjes geen kans krijgen om te ontstaan. TENA Lady is veruit het bekendste merk in incontinentiemateriaal.

 

Laat een persoon met dementie zo lang mogelijk zelfstandig zijn

Een persoon met dementie kan flink last hebben van angsten en depressie, zeker wanneer de dementie pas net is geconstateerd en men zich bewust is van het proces dat zich afspeelt. Om dit proces niet te versnellen, is het onder andere belangrijk om de eigenwaarde van de persoon in kwestie zo goed als het kan intact te houden. Dat betekent dat u iemand zo veel mogelijk dingen zelfstandig laat doen en geen hulpmiddelen inzet wanneer dat (nog) niet nodig is.

 

Gebruikt u dus ook nooit ‘zwaarder’ incontinentiemateriaal dan nodig is bij iemand met beginnende dementie en een lichte mate van urineverlies. Incontinentiepants zijn in deze fase het aangewezen product. Pants, ook wel incontinentiebroekjes genoemd, geven de drager ervan een vertrouwd gevoel. De pants lijken namelijk sterk op normaal ondergoed en zijn dusdanig vervaardigd dat ze ook zo aanvoelen. De pants zijn makkelijk zelfstandig aan- en uit te trekken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *