Indruk maken op je tafelgasten? Zo doe je dat!

Nee, we gaan hier niet strooien met recepten of tips voor ingrediënten en dergelijke. Dat mag je zelf bepalen. Wel vertellen we je het een en ander over de presentatie ervan!

Zodra jij bezoekers krijgt, die blijven eten en die een hele hoge pet van jou op moeten krijgen, schud je natuurlijk niet zomaar een maaltijd uit de mouw. Voor ‘n bord Mac & Cheese hoeven zij immers de deur niet uit. En begrijp ons goed, het is niet eens zozeer belangrijk dat je het diner zélf in elkaar flanst. Of dat je daar hulp bij hebt. Zolang het maar lekker is en het eruit ziet alsof er veel moeite voor is gedaan. Want uiteraard is dat laatste het geval. Toch?

Het eten zelf is niet het enige waarin je dient uit te blinken. Tevens wil je kunnen laten zien dat je alle regels omtrent de tafel kent en die dan ook moeiteloos kunt toepassen. En daar zijn er een heleboel van, maar de belangrijkste vind je hieronder. Doe er dan ook je voordeel mee, zouden we zeggen!

Aantal gangen

Hoeveel borden en schalen je op tafel zet, hangt af van het aantal gangen. En die zijn eveneens doorslaggevend in welk bestek er naast en om de plateaus voor de gerechten komt te liggen. Dat zal je uiteraard niet verbazen. Maar het is altijd aan te raden om van tevoren met de opstelling van alle attributen te oefenen. Waarom? Nou, simpel: je wilt er zeker van zijn dat je voldoende ruimte hebt voor al je gasten. Afhankelijk van het menu en het aantal eters, moeten er misschien extra tafels bij gehaald worden. Iedereen wil immers comfortabel van jouw culinaire hoogstandjes genieten, zonder dat de avond ontaardt in ellebogenwerk.

Van buiten naar binnen

Wanneer er een heel leger vorken en messen aan weerskanten van één of meerdere borden komen te liggen, lijkt dat misschien nogal onoverzichtelijk. Hoe netjes je alles ook hebt gearrangeerd. Maar dat valt reuze mee! Al wat het eerst gebruikt wordt, ligt bovenop of aan de buitenkant.Zo ligt de kom voor bijvoorbeeld de soep vooraf bovenop de andere borden en schalen. Wil je het echt doen zoals ‘t hoort? Dan leg je daar nog een mooi katoenen servet bovenop. Liefst door zo’n kekke metalen ring heen. Of van hout.

Om extra onderscheid te maken tussen de verschillende vormen van bestek, breng je er een klein beetje hoogteverschil in aan. Zo ligt de vork van de volgende gang een tikkeltje lager te liggen dan die van de vorige. Bovenaan de borden en schalen van iedere gast komt horizontaal het dessertvorkje te liggen, dat naar links wijst. Indien nodig daarboven nog een lepeltje, in de tegengestelde richting. Plaats het wijnglas rechtsboven het geheel. Worden er meerdere van uitgedeeld per persoon? Dan plaats je die diagonaal tegenover elkaar. Maar wel nog allemaal aan de rechterkant, uiteraard.

Eenheid

Weten hoe je de diverse attributen neerlegt, is één ding. Maar welke gebruik je precies? Hoe stem je die op elkaar af?

Daar komt een heleboel smaak bij kijken, dus wordt het lastig om je hierin te adviseren. Zolang het geheel maar een uitnodigende eenheid uitstraalt, ben je al heel goed op weg. Wellicht pas je het servies en tafelkleden en placemats wel aan op het seizoen of de specifieke gelegenheid. En de ene setting vraagt om wat modernere attributen dan het andere. Dat maakt keuzes maken natuurlijk wel lastig.

Daarom is het altijd aan te raden om voor serviezen en glaswerk te kiezen dat qua uitstraling overal bij past. Dat tegelijkertijd modern en klassiek is. Qua bestek past Keltum perfect bij deze omschrijving. Met de aantrekkelijke messen, vorken en lepels van dit merk, heb je al heel snel de eenheid waar je zo naarstig naar op zoek bent!

Heel veel succes met de voorbereidingen en plezier met je etentje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *