Jouw tuin is klaar voor de winter!

Althans, nu misschien nog niet. Maar voordat de vorst inzet, zal er wel nog het een en ander moeten gebeuren. Snel aan de slag dus!

Het hele jaar door doe jij er je best op om die schitterende tuin van jou in bloei te zetten. Maar dan komt de winter en die gaat al dat harde werk helemaal teniet doen. En hiertegen kun je wegens de kou niets uitrichten!

Maar je kunt wel je tuin in goede banen sturen voordat het zover is. Door een aantal preventieve klussen te verrichten, heb je het in de lente een stuk gemakkelijker en sta je niet tegen een dorre boel aan te kijken. Wat moet je allemaal doen?

Borders bijwerken

Je kunt al zien dat de vorstperiode eraan komt wanneer je al die afstervende takken in ogenschouw neemt. Haal die dan ook weg, net als andere uitgroeisels die het tijdelijke voor het eeuwige hebben verruild. Hiermee voorkom je verder onnodig verval. Wat nog wel bloeit, laat je lekker z’n gang gaan. Daar kunnen vogels en insecten nog wat aan hebben voordat de winter pas écht genadeloos toeslaat. Mocht dat gebeuren. In Nederland weet je ‘t immers maar nooit.

Gezond Gras

Voor het onwaarschijnlijke geval dat we weer eens een echte winter krijgen – je merkt, optimistisch zijn we niet -, dan kan het helpen om voortijdig je gazon nog één keer goed te maaien. Een mild einde van de herfst kan zelfs betekenen dat je dat nog twee keer zou moeten doen. Haal sowieso alle takjes, bladeren en ander natuurlijk afval van je grasmat, aangezien die de groei van je gazon beperken. Zo heb je er een stuk minder werk aan zodra de lente haar intrede doet.

Snoeien

Planten, struiken en bomen verdienen je aandacht. Haal overbodige en afstervende takken en andere uitstulpsels weg voordat de vorst aan zijn vernietigende werk begint. Hiermee voorkom je zogenaamde ‘bloedende’ snijwonden.

Waterleiding afsluiten

Water bevriest bij temperaturen onder nul graden, dat hoeven we je vast niet uit te leggen. Maar dat kan dus ook gebeuren zodra het in je waterleiding zit en naar je kraan toe geleid wordt. Sluit die dan ook ruim op tijd af om een kapot vriezende kraan te voorkomen. Berg tuinslangen, sproeikoppen en andere accessoires op in je schuur of garage. Zolang het maar een veilige en droge plek is waar de kou er geen vat op heeft.

Vogels voederen

Jw tuin is doorgaans een paradijs voor vogels maar in de winter niet. In die periode is het ploeteren om ieder klein beetje voedsel. Daarom is een trek naar het zuiden ook zo populair onder veer dragers. Maar de achterblijvers zouden graag de winter willen overleven. Hang daarom meerdere pinda- en vetbollen op in je tuin. En een vogelhuis waar tegen de kou geschuild kan worden! In de lente en zomer komen je gevederde vriendjes je dan ook graag van smakelijke insecten af helpen die je tuin molesteren. Voor wat hoort wat, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *