Lange wachttijden in de zorg

Wanneer we ziek zijn, willen we zo snel mogelijk geholpen worden. We gaan langs bij de dokter, tandarts of specialist en hopen direct geholpen te worden. Toch nemen artsen vaker de keuze om ‘af te wachten’. Tegenwoordig worden we niet zo maar doorverwezen of kunnen er zelfs weken overheen gaan tot dat een ziekte beeld pas duidelijk wordt. Hierdoor kiezen steeds meer mensen voor een gezondheidszelftest van o.a. Yours Health Test. Een fijne oplossing voor de korte termijn, maar zo’n test schrijft je geen medicatie voor. 

 

Het liefste willen we de beste en meest betrouwbare zorg die er bestaat. We willen artsen die ons zo spoedig mogelijk helpen en je niet naar huis laten gaan met het gezegde: ziek maar een maar dagen  uit, dan komt het vanzelf goed. Toch zijn artsen vaak gedwongen om deze keuze te maken en in 90% van de gevallen zorgt rust ook voor een goed herstel. Waarom zijn artsen in 2020 gedwongen om deze keuze te maken en moeten wij soms zolang wachten? Een lastig vraagstuk dat we in dit artikel behandelen.

 

Personeelstekort 

De laatste jaren is er veel bezuinigd op de zorg en dit brengt grote gevolgen met zich mee. Door deze bezuiniging is het personeelsaantal gezakt en zijn lonen omlaag gegaan. Dit zorgt voor grote druk onder het zorgpersoneel. Er is gewoon veel meer zorg nodig, dan dat er op dit moment aangeboden kan worden. Artsen maken veel overuren en wachttijden zijn daarom extreem lang. Vooral het wachten op een afspraak bij een specialist in het ziekenhuis kan soms weken duren. Veer dames denken dat de IC-afdeling een echte herenplek is, en zijn daardoor minder geneigd te solliciteren. Dit is echter niet het geval. Binnen de zorg zijn het aantal heren en dames doorgaans eerlijk verdeeld. 

 

De coronacrisis heeft de zorg ook niet ten goede gedaan. Nog steeds worden operaties uitgesteld, omdat agenda’s van de artsen vol zitten met operaties die moeten worden ingehaald. Hier komen natuurlijk ook elke dag weer nieuwe operaties bij. Aangezien de werkdruk in de zorg op dit moment zo hoog is, slaan vele artsen een andere weg in of raken in een burn-out. Hierdoor verliezen we nog meer krachten…

 

Investeren i.p.v. bezuinigen

Nu je dit bovenstaande weet, klinkt het best logisch dat een dokter je misschien wat langer laat wachten op een verwijzing of de tandarts je niet meteen opereert. Vaak worden eerst andere hulpmiddelen ingezet als medicatie of het houden van rust. Pas als deze hulpmiddelen niet aanslaan wordt er gekeken naar een andere weg. Maar is dit wel oké? Prima wanneer je niets ernstig onder de leden hebt, maar voor iemand met bijvoorbeeld kanker kan zo’n beslissing gaan over leven en dood. Tijd kan soms van levensbelang zijn. 

 

Ook in verzorgingstehuizen of bij het GGZ spelen de wachttijden een grote rol. Sommige mensen raken er zelfs door gedemotiveerd om überhaupt een afspraak te maken. Helaas is dit een situatie waar we niets aan kunnen doen. Hierdoor is het logisch dat veel mensen zich zorgen maken over de zorg, maar het blijft een kwestie van vertrouwen in je behandelde arts. Indien zij de situatie echt niet vertrouwen, zullen ze je altijd doorverwijzen. Ook wanneer je een situatie zelf niet vertrouwd, dien je altijd goed voor jezelf te moeten opkomen. Alle artsen werken keihard en laten we hopen dat er de komende jaren weer meer geïnvesteerd i.p.v. bezuinigd op de zorg gaat worden. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *