Last van kleine vliegjes in huis

Wie hinder heeft van kleine vliegjes in huis, kan flink gestoord worden in het woonplezier. Hoewel het bijna niet te voorkomen is dat er zo nu en dan vliegjes in huis verblijven, zeker niet op warme dagen. Dat neemt niet weg dat er wel actie te ondernemen is om het probleem zo klein als mogelijk te houden. Dit betekent niet alleen dat er naar de fruitschaal gekeken moet worden, zoals soms weleens gedacht wordt. Een groot probleem in Nederlandse huizen is namelijk de kleine rouwvlieg. Deze komt uit planten. Dit probleem is samen met een specialist wel goed op te lossen.


De soorten vliegjes in huis

 

Het is niet zo dat er maar één soort vliegje in huis is. Het wordt vaak gedacht dat het altijd om fruitvliegjes gaat. Het is ook zo dat het om rouwvliegjes kan gaan. Het is niet heel lastig om te bepalen wat de verschillen zijn. In de eerste plaats kan je in de potgrond van de planten prikken om te kijken of vliegjes opvliegen. Daarnaast zijn er vaak kleine vliegjes en eitjes op de onderzijde van de bloempot te vinden. Dit geeft ook een goede indicatie. Kijk natuurlijk wel ook naar fruitschaal om te zien of daar geen vliegen vandaan komen.


Zijn de vliegjes gevaarlijk?

 

Het is belangrijk om het probleem met de kleine vliegjes wel goed op waarde te schatten. Het is bijvoorbeeld niet direct zo dat het een gevaar voor de gezondheid oplevert. Aan de andere kant is het wel zo dat ze heel storend kunnen zijn. Bovendien is het niet lekker om de vliegjes bijvoorbeeld van je etenswaren te zien opstijgen. Het is dus wel slim om er altijd iets aan te doen, ook al word je er niet direct ziek van. Wel is het zo dat ze soms bacteriën kunnen verspreiden zonder dat je dit door hebt.


Bestrijding van de vliegjes

 

De kleine vliegjes komen heel gemakkelijk binnen, maar krijg ze maar weer eens naar buiten. Dat is niet zo heel gemakkelijk. Toch zijn er wel oplossingen waar je mee kunt werken. Zo kan je bijvoorbeeld scherp opletten of de potaarde niet te vochtig is. Wees dus voorzichtig met het geven van water aan de planten. Kies ook voor potten waaruit het overtollige water kan weglopen indien nodig. Planten die meer hinder van het probleem ondervinden kan je beter apart houden van andere planten om deze niet te besmetten. Daarnaast is er meer mogelijk.


Verder oplossingen voor het probleem

 

Er zijn meer oplossingen voor de problemen. Zo is het belangrijk om de planten goed te verzorgen. Denk aan het weghalen van de losse plaatjes en het verwijderen van het bovenste laagje potgrond. Ook kan het slim zijn om wat zand bovenop de aarde te strooien. Maak de aarde volledig insect vrij door de plant te verpotten. Dit neemt de eitjes en larfjes weg. Gebruik strips in huis om de vliegjes aan te trekken en te vangen. Laat fruit niet te lang staan en houd altijd in de gaten dat je de ruimte goed ventileert.


Een expert inschakelen voor hulp

 

Het kan best zijn dat het probleem met de vliegen wel heel groot wordt en er geen oplossing lijkt. Laat dan eens nakijken of de omstandigheden in huis wel op orde zijn. Dat is gemakkelijk te verzorgen door een specialist de benodigde metingen te laten doen. Daarmee is te bepalen hoe het met het binnenklimaat gesteld is. Dit geeft ook direct inzicht in welke stappen nodig zijn om de problemen tegen te gaan. Het kan het leven een flink stuk beter maken op deze wijze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *