Groene vingers, of gewoon geluk?
Vol in het groene blad of uitbundig bloeiend. Planten kunnen er zo aantrekkelijk uitzien dat het voor een liefhebber heel moeilijk is om er gewoon voorbij te lopen. Een mooie gezonde plant in huis, op het balkon of in de tuin is een echte blikvanger. Het vertelt iets over de eigenaar en over de energie die hij of zij erin heeft gestoken. Een goede standplaats, de beste potgrond, de juiste hoeveelheid vocht en niet te vergeten het onderhoud. Dood blad en uitgebloeide bloemetjes worden dagelijks met veel zorg verwijderd en wordt de plant te groot, dan gaat de schaar erin. Het klinkt allemaal heel eenvoudig, maar toch helpt het wel degelijk als je een paar groene vingers hebt die precies weten wat ze moeten doen.
Potgrond, de juiste basis
De kleur van het blad en de intensiteit van de kleur van de bloemen wordt mede bepaald door de voedingsstoffen die een plant kan opnemen. Het resultaat is daarom afhankelijk van het soort grond waar de plant in is geplaatst. In de meeste gevallen is dat gewone universele potgrond. Zakken met potgrond zijn immers algemeen te koop, maar waar moet je nu eigenlijk op letten?
Een krulvaren, ficus ginseng of graslelie. Deze planten verschillen wat uiterlijk betreft behoorlijk veel van elkaar, maar hebben ook iets gemeen. Ze produceren namelijk niet alleen zuurstof, maar neutraliseren ook schadelijke stoffen en dragen zo bij aan een schone frisse lucht in huis. De verzorging is echter heel verschillend, en de potgrond waarin ze kunnen worden gezet mag dan ook niet dezelfde zijn.
Potgrond voor planten die binnen staan kunnen we verdelen in zes verschillende soorten:
- Universele potgrond, voor makkelijke binnenplanten.
- Palmen potgrond, deze potgrond bevat tuinturf om de grond langer vochtig te houden.
- Cactus en vetplant potgrond, luchtige grond met veel zand dat gemakkelijk water doorlaat.
- Bonsai potgrond, hele fijnkorrelige grond met extra turfstrooisel, klei en kalk.
- Orchideeën potgrond, grond met extra turfstrooisel en stukjes boomschors.
- Anthurium potgrond (ook voor varens), met extra kalk en turfstrooisel.
Blikvangers en sfeermakers voor buiten
Een royaal gevulde border of bloeiende planten in een pot. Ook buiten willen we het graag mooi en gezellig hebben, en planten kunnen daar prima bij helpen. Op het weer hebben we echter geen enkele invloed. Dat betekent dat buitenplanten soms heel wat moeten verduren.
Plant buiten in een pot? Let dan op het volgende:
- Eén of meerdere gaatjes onder in de pot, zodat het teveel aan water weg kan lopen.
- Hydrokorrels onder in de pot (ongeveer 5-10 cm.) om wortelrot te voorkomen.
- Potgrond die past bij het soort plant
- Eventueel een bodembedekker om de grond vochtig te houden.
Planten buiten in een border, pot of kuip
Ben je van plan om je border buiten te vullen met verschillende soorten winterharde planten, overweeg dan om bijpassende potgrond te gebruiken. Specifieke potgrond is in het bijzonder geschikt tijdens het aanplanten, om een goede ontwikkeling van de wortels te stimuleren.
- Bio Buxus Potgrond, met extra turfstrooisel, rijstkaf en klei om de planten meer weerstand te geven tegen ziektes.
- Bio Hortensia Potgrond, met een lage zuurgraad, extra tuinturf en rijstkaf. Zijn de hortensia’s echter blauw en wil je ze graag zo houden, voeg dan een beetje hortensia blauwmaker toe aan het water dat je geeft.
- Bio Rozen Potgrond, met extra grove turfblokjes, klei, rijstkaf en magnesium. Laat een roos nooit uitdrogen, de wortels zijn daar te teer voor.
- Bio Mediterrane potgrond, met extra kleikorrels, rijskaf en tuinturf. Ideaal voor palmen, olijfbomen en citrusplanten.