Snorkeltips voor op vakantie

Voor snorkelen krijg je in principe van tevoren geen les. Dat kan ik je echter wel aanraden, in ieder geval dan door een familielid of vriend die er al ervaring mee heeft. In mijn geval besluit mijn moeder samen met mij in het zwembad van ons verblijf vooraf te oefenen. De ademtechnieken, de onderwatertechnieken, onderhoud en kleine handige tips. Het is niet moeilijk, maar je moet het allemaal maar weten.

De Snorkelschool

De ochtend daarna gaan we naar de ‘snorkelschool’. Wat erg prettig is, is dat alles gewoon te huren valt dus iedereen kan zijn maat flippers passen en een duikbril uitkiezen. Een gedeelte van de groep gaat duiken en het andere gedeelte gaat snorkelen. Er gaat een duikinstructeur, twee stagiaires voor het snorkelgedeelte en iemand mee voor de besturing van de boot. De spullen die meegaan op de boot (denk aan een badhanddoek, water en een warme trui).Alles heb ik in een plastic zak gestopt, want jawel je gaat eerst op het strand een stukje de zee doorlopen voor je op de boot stapt en de stroming is meteen sterk en vol steentjes. Over de boot hangt een net waar je alles in kan ‘gooien’ en daar gaan we, dieper de zee op. De bedoeling is op 3 plaatsten te snorkelen en te duiken.

Roggen

Er zijn ook een aantal kleine kinderen bij en terwijl er een paar gaan duiken gaat de grootste groep snorkelen. De stagiaires begeleiden ons uitstekend. Mijn snorkel schiet vrijwel meteen los van mijn duikbril waardoor ik een grote slok zeewater binnenkrijg. Een stagiaire ruilt onmiddellijk met mij van snorkel, zodat ik me meteen kan focussen op al het moois onderwater. De stroming is hier redelijk dus ik hoef verder nog geen gebruik te maken van een zwemvest of reddingsboei. Dit gedeelte heeft echter behoorlijk troebele donkere stukken, toch ontdekt de stagiaire een drietal kleine roggen en begeleid me er naartoe. Fantastisch om te zien, echter zwem ik daarna toch echt terug naar de boot want ik ben behoorlijk misselijk geworden door die fijne hap zeewater.

Natuurlijke detox

Mijn zus zit al een tijdje op de boot, want ook zij kreeg water binnen en ja hoor even later ‘geven’ we beiden alles weer terug aan de zee.  Natuurlijke detox noemt een stagiaire lachend en zo is het. Ik ga dit avontuur gewoon zo ver als het lukt afmaken, misselijk of niet. Goed drinken, een stuk watermeloen eten en bij de volgende stop hup dat water weer in. Dit keer echter wel met alle hulpmiddelen, zo kan ik tenminste rustig onder water kijken zonder zeewater naar binnen te krijgen. Bovendien maakt het deinen van de boot mij misselijker dan hier in het fantastische water rond te dobberen. Scholen met vissen die super dicht langs je komen zwemmen en soepel en lenig je tegelijkertijd ontwijken, het prachtige koraal, een zeeslangetje. Het water is ook hier heel helder, echter er staat een heel sterke stroming waardoor de boot ons al snel weer wil oppikken. Ik wil terugzwemmen maar ik kan alleen tegen de stroom inzwemmen om bij de boot te komen. Mijn stagiaire heeft langere flippers dus ik vraag of ze mij mee wil nemen. Geen enkel probleem en samen zwemmen we terug. De laatste plek is op veel plekken ondiep waar je niet moet gaan staan, want dan sta je op het koraal. Voorzichtig zwemmen we hier rond, ieder plekje heeft zijn eigen prachtigheid en charme en mooie onderzeediertjes.

Terug aangemeerd op het strand gebeurt het dan toch… Ik plons tijdens het uitstappen van de boot languit in het water. Lang leve mijn badpak en plastic tas met spullen. Ze hebben hun best gedaan om me eruit te begeleiden maar de stroming is te sterk. Gelukkig zijn ze van alles voorzien, een fijne douche, een zwembad met zout water en een zachte handdoek. dus het mag de pret niet drukken. Ook ben ik de enige niet die onderuitgaat dus het ligt niet aan mijn lenigheid, die ik overigens totaal niet heb, haha.

De volgende keer eens een keer snorkelen vanaf het vaste land proberen, want het is al met al absoluut de moeite waard en leuk en bijzonder om een keer mee te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *