Trouwen in de tijd van corona, kan dat nog?

Vanaf het moment dat je in ondertrouw ging, heb je je natuurlijk een  hoop voorgesteld als het aankwam op de voorbereiding van de bruiloft, maar niet de situatie waar we nu in verkeren. Namelijk die van corona met al haar beperkingen. Wat kun je nu nog wel en niet als het gaat om een bruiloft. We zochten het voor je uit.


Laten we voor we de mogelijkheden bekijken allereerst eens nagaan of trouwen niet uitgesteld kan worden. Het gaat namelijk om een bezegeling en een viering. Het zegt dus niets over de liefde die jullie voor elkaar voelen. Die zal blijven bestaan en als er nog een mogelijkheid tot uitstellen is dan zouden we toch graag voor pleiten om dit te doen. Uitstel betekent namelijk geen afstel.

Uitstel betekent geen afstel

Als er al veel zaken in gang gezet zijn dan kun je samen met de ceremoniemeester eens kijken hoe het met de voorwaarden zit van de leveranciers, denk hierbij aan fotografen of event planners. Misschien zijn er goede regelingen te treffen, zodat een eventueel uitstel voor alle betrokken partijen zo gemoedelijk mogelijk en zonder al te veel financiële schade kan verlopen. Heb je een weddingplanner? Schakel deze dan vooral in. Hier zijn ze namelijk ook voor. Wanneer je besluit om de trouwdatum te verzetten houd dan het volgende schema aan om alles zo vlekkeloos te laten verlopen.

  • Neem  contact op met de trouwlocatie en bekijk wanneer de plaats opnieuw beschikbaar is. Een nieuwe datum geeft je een nieuwe focus en bovendien steun je de trouwlocatie. Want je geeft bij het plannen van een nieuwe datum blijk wat steun. Omdat je hiermee ook te kennen geeft dat je ook in de toekomst de locatie zal gebruiken.

    Nog een goede tip van linda.nl, doe een aanbetaling je trouwlocatie. Het geld had je toch al gereserveerd staan en hiermee vergroot je nog meer de steun naast het reserveren van een nieuwe datum.

  • Wanneer je een nieuwe datum gevonden hebt, neem dan zo snel mogelijk contact op met de ceremoniemeester en de leveranciers. Zo zijn de mensen die nauw betrokken zijn met de bruiloft snel op de hoogte.

  • Laat de ceremoniemeester zo snel mogelijk de nieuwe datum communiceren met alle gasten. Geen Save maar Change de date zullen we maar zeggen.

  • Had je ook al een huwelijksreis gepland staan? Vergeet dan niet contact op te nemen met de reisorganisatie, zodat je kunt bekijken wat je met deze reis nog kunt doen.

  • Als je een verzekering hebt afgesloten, neem dan contact op met je verzekeraar om te bekijken welke onderdelen er gedekt zijn. Over het algemeen zal het er waarschijnlijk wel op neer gaan komen dat er alleen iets vergoed gaat worden wanneer de bruid of bruidegom corona krijgt.

Met de bovenstaande stappen beperk je de schade wanneer je besluit om uit veiligheidsoverwegingen de bruiloft uit te stellen. Als de tijd tot de bruiloft je dwingt om de bruiloft toch door te laten gaan (omdat het afblazen of uitstellen een hekel plan wordt) lees dan vooral verder. Want ook voor deze mensen hebben we ook wat tips.

Trouwen met beperkingen

Het is is in sommige plaatsen is het nog wel toegestaan om te trouwen. Bij een huwelijk in Hilversum bijvoorbeeld mogen niet meer dan tien personen aanwezig zijn en bij een partnerschap maximaal 6 personen. Maar het is dus nog steeds wel mogelijk om te trouwen. Er zijn heel wat gemeenten die het trouwen in kleine schaal nog wel doen. 

  • Vraag na bij je eigen gemeente of trouwen in een beperkte kring nog mogelijk wel mogelijk is.

  • Bekijk anders of er in buurgemeenten wel een dergelijke regeling mogelijk is.

  • Voer het officiële gedeelte – indien mogelijk –  uit (met getuigen) en geef het grote feest later in het jaar (in de nazomer of winter bijvoorbeeld). Op deze manier ben je uiteindelijk toch nog gewoon getrouwd in dit jaar.

Maak bij de huwelijksvoltrekking foto’s net als bij het feest op een later tijdstip. Voeg deze vervolgens mooi samen in een trouwalbum. Voeg als het ware de twee onderdelen samen tot geheel tot 1 herinnering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *