Langer thuiswonen is de norm. Om dat mogelijk te maken voor mensen die hogere leeftijd bereiken zijn er vaak aanpassingen nodig in huis, zodat de woning geschikt blijft. Veel aanpassingen zijn aan de duurdere kant, maar om er toch voor te zorgen dat ouderen ongeacht hun budget fijn thuis kunnen blijven wonen is er onder andere de WMO: de wet maatschappelijke ondersteuning. Niet alleen bewoners zelf, maar ook gemeentes zijn verantwoordelijk voor het zo lang mogelijk thuiswonen van ouderen, en via de WMO geven zij financiële ondersteuning aan mensen die niet zelf de nodige aanpassingen kunnen doen aan hun huis. Ouderen die niet meer op eigen kracht kunnen traplopen kunnen bijvoorbeeld van de WMO gebruik maken als zij niet zelf over de financiële middelen beschikken om een traplift aan te schaffen.
Zorg in natura
De WMO kan uitgekeerd worden in twee vormen. Met zorg in natura krijgt u de aangevraagde zorg in goederen of diensten vergoed. Wanneer u een traplift nodig heeft en dit niet zelf kan betalen, kan u dit aangeven bij de gemeente aangeven. Zij zorgen er dan voor dat de u een traplift in huis krijgt. De traplift wordt voor u aangeschaft door de gemeente, en deze krijgt u dan volledig vergoed. Echter hebt u geen invloed op het merk, kleur en soort traplift. http://trapliftenvergelijken.nl
Persoonsgebonden budget
Als u liever zelf alle touwtjes in handen heeft, is het persoonsgebonden budget een optie. U kunt dan zelf de traplift kiezen onder de voorwaarde dat u duidelijk aangeeft waarom de zorg in natura niet goed bij u past. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd door de gemeente ontvangt u een bedrag van de gemeente zodat u de traplift kan aanschaffen.
Het aanvragen van een traplift vergoeding gaat dus via de gemeente. Zij zullen met u in gesprek gaan over welke zorg u precies nodig heeft en of u in aanmerking komt voor een vergoeding.