Waarom wast een nieuwe wasmachine zoveel zuiniger?

Tegenwoordig zijn er allerlei manieren op zo weinig mogelijk energie te gebruiken met jouw elektrische apparaten. Ook op een wasmachine kan goed bezuinigd worden. Het apparaat gebruikt stroom en water voor het schoonmaken van jouw kleding. Het is goed om dat met zo weinig mogelijk stroom en water te doen. Met een nieuwe wasmachine lukt dat vaak beter dan met één die al jaren meegaat. In deze blog lees je hoe dat komt.

De energieklasse

Iedere wasmachine heeft een energieklasse. Dit zegt hoe zuinig het apparaat is, hoeveel energie ermee gebruikt worden. Vroeger hadden wasmachines nog wel eens een energielabel C, maar tegenwoordig zijn die niet meer te koop. De meeste nieuwe apparaten zijn wasmachines met energielabel A+++ als minimum, maar je kunt ze tegenwoordig al met energielabel+++-65% krijgen. Dat betekent dat de wasmachine 65% zuiniger is dan een A+++. Dit is enorm zuinig.

De zuinig wasmachine die je vijf jaar geleden heb gekocht, wordt daardoor op dit moment al niet meer zuinig genoemd. Een nieuwe wasmachine zal daarom vrijwel altijd zuiniger zijn.

Het juiste vulgewicht

Ook kan jouw nieuwe wasmachine zuiniger zijn, doordat het andere functies en eigenschappen heeft. Zo kan je tijdens het gebruik van je oude wasmachine erachter komen dat je hem nooit volledig gevuld krijgt. Een wasmachine is het zuinigst wanneer je hem altijd goed gevuld hebt. Door bij jouw nieuwe wasmachine te kiezen voor het juiste vulgewicht, kan deze zuiniger zijn dan de oude.

Wasmachines met beladingssensor

Tegenwoordig hebben veel wasmachines ook een beladingssensor. Dat is een sensor die meet hoe vol de trommel is. Vervolgens beperkt hij het energie- en waterverbruik wanneer de wasmachine niet helemaal vol is. Het is natuurlijk altijd beter om de wasmachine volledig te vullen. Maar wanneer dit een keer niet lukt, helpt deze functie bij het besparen van energie en water. 

Nog meer tips voor zuinig wassen

Bovengenoemd zijn een aantal redenen waardoor het komt dat een nieuwe wasmachine zuiniger is. Naast deze eigenschappen, kan jij er zelf ook voor zorgen dat je duurzaam wast. Wanneer je ook gebruik maakt van een wasdroger, is het het zuinigst om een losse wasdroger te kopen. Centrifugeer de kleding die je in de droger gaat doen op de hoogste stand, dan hoeft de droger minder werk te verrichten. Was daarnaast zoveel mogelijk op het eco-programma en op een zo laag mogelijke temperatuur. Was je wel vaak op een hoge temperatuur. Denk er dan over na of de wasmachine op de warmwaterkaan kunt aansluiten. De wasmachine hoeft het water dan minder te verwarmen, wat minder energie kost. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *