Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Verslaving is een probleem dat aan de orde van de dag is. Cijfers van Stichting Informatie Voorziening Zorg (IVZ) tonen aan dat in Nederland zo’n twee miljoen mensen verslaafd zijn. In 1.677.363 gevallen gaat het daarbij om middelen die legaal te verkrijgen zijn, zoals: tabak, medicijnen, pijnstillers en alcohol. Bij veel mensen die verslaafd zijn, wordt hun leven uiteindelijk totaal verwoest. Naast middelen zoals cocaïne, cannabis, GHB en lachgas, kan iemand verslaafd raken aan gewoonten zoals gamen, gokken en seks. Doordat mensen de controle over een bepaalde gedraging of het gebruik van een middel verliezen, komt iemands normale, dagelijkse ritme in gevaar en dat heeft grote gevolgen. Verslaving is een hersenziekte die vaker voorkomt onder mannen dan onder vrouwen en gepaard gaat met sociaal-maatschappelijke, psychische en lichamelijke problemen. 

 

Heb je zelf ook moeite met gebruik van een middel of gewoonte, of vermoed je dat iemand in je naaste omgeving is verslaafd? In dit artikel gaan we in op de vraag: hoe herken je een verslaving? Daarnaast belichten we de mogelijkheden voor behandeling bij een verslavingszorginstelling.

 

Verslaving: een chronische en progressieve ziekte

Verslaving is een progressieve en chronische ziekte die iemand zowel emotioneel, mentaal, fysiek als spiritueel treft. Chemische afhankelijkheid wordt gezien als een familieziekte. De familieleden en andere belangrijke mensen in het leven van een persoon met een verslaving, worden immers ook getroffen door de verslavingsproblematiek. Zo ook bij iemand met een alcoholverslaving, een verslaving die van alle verslavingen het vaakst voorkomt. Dat heeft onder andere te maken het feit dat alcohol legaal en makkelijk te verkrijgen is. Daarom is de grens tussen normaal gedrag en problematisch drinken moeilijk te zien. Daar komt bij dat alcohol in onze maatschappij sociaal gezien een geaccepteerd middel is. Hoewel drank een relatief onschuldig imago heeft, kampen veel mensen met een alcoholverslaving. Omdat drank zowel lichamelijk als geestelijk ontzettend verslavend is, is het extra moeilijk om te stoppen met drinken.

 

Psychische als lichamelijke klachten

Als iemand veel drinkt, ontstaat er gewenning en is steeds meer alcohol nodig om in dezelfde roes te komen. Geleidelijk aan ontwikkelt zich het stadium dat iemand is verslaafd aan alcohol. Er kunnen ernstige problemen ontstaan op het gebied van gezondheid, werk en relaties. Daarbij gaat het om zowel psychische als lichamelijke klachten. Het kan soms moeilijk zijn om in te schatten of er sprake is van een alcoholprobleem. Hoe vaak en hoeveel er wordt gedronken, bepalen de mate waarin iemand verslaafd is aan alcohol. Daarbij zijn ook de consequenties van het drinken belangrijk. Men spreekt van een alcoholverslaving als iemand niet of nauwelijks zelfstandig kan stoppen met drankgebruik en in bepaalde perioden structureel veel alcohol drinkt. Daarbij leidt het drinken van alcohol continu tot dezelfde problemen, waaronder: verzuim op het werk, financiële problemen en het verlies van contact met vrienden en familie. 

 

Professionele hulp bij het afkicken van alcohol 

Het is cruciaal om hulp te zoeken omdat alcoholisme ernstige psychische en fysieke klachten en zelfs de dood tot gevolg kan hebben. Een verslavingszorginstelling biedt professionele hulp aan mensen die van alcohol willen afkicken. Cliënten worden daar op een betrokken, persoonlijke en medisch verantwoorde manier voor hun alcoholverslaving behandeld. Samen met de cliënt, zijn naasten en een team van specialisten, wordt bepaald welk herstelprogramma daarvoor het meest geschikt is. In een GGZ-instelling die is gespecialiseerd in verslavingszorg werken multidisciplinaire teams die hulp bij alcoholverslaving bieden en bekend zijn met de symptomen bij het afkicken van alcohol. Daarom werken de specialisten samen met ervaringsdeskundigen, experts en coaches, om de cliënt zo goed mogelijk aan herstel te kunnen helpen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *