Wat je kan doen voor een wit gebit!

Last van gele tanden? Hier kan je vaak niet veel tegen doen. Het gaat gepaard met ouder worden en ligt niet altijd aan een nalatige mondhygiëne. Wel zijn er een aantal dingen die je kan doen, om je gebit een handje te helpen met het behouden van haar witte kleur.

Waar komt de gele kleur vandaan?

Een gele kleur kan natuurlijk ontstaan doordat je niet regelmatig je tandenpoetst. Maar dit is niet de enige oorzaak. Veel voeding die wij dagelijks consumeren laten aanslag achter op onze tanden. Wanneer je regelmatig (of meer dan dit) rode wijn, koffie, thee, cola of andere gekleurde dranken drinkt, krijg je sneller te maken met verkleuring. Gelukkig gaat de verkleuring niet hand in hand met pijnprikkels, zoals bij ontstoken tandvlees. Maar wenselijk is natuurlijk anders!

Naast de extrinsieke oorzaken (hierboven genoemd) kan de verkleuring ook veroorzaakt worden van binnenin het tandbeen. De kleur die jouw tanden hebben, wordt onder andere bepaalt door genetische aanleg. Komt verkleuring van de tanden veel voor binnen jouw familie? Grote kans dat jij dit ook krijgt in een aantal jaar.

Daarnaast kent het kauwen op kauwgom ook een aantal voordelen. Naast dat het stress vermindert, wekt het ook nog eens speeksel op. Speeksel in je mond heeft zuurneutraliserende en antibacteriële eigenschappen, wat dus een positief effect heeft op je de gezondheid van je tanden. Benieuwd naar de beste kauwgom top 10? Klik hier.

Kokosolie voor gezonde en witte tanden

Huh, olie voor wittere tanden? Ja dit lees je goed. Kokosolie bestaat voor een groot deel uit verzadigde vetzuren, die uniek zijn omdat ze uit middellange keten vetzuren bestaan. Door de bijzondere samenstelling van deze olie, bestrijdt het in de mond bacteriën, virussen en schimmels. Wanneer kokosolie in direct contact komt te staan met jouw tanden, worden de schadelijke bacteriën vernietigd die tandplak, een slechte adem en tandbederf kunnen veroorzaken.

Heel specifiek is kokosolie in staat om de bacterie Streptococcus mutans te vernietigen. De naam van de bacterie maakt niet zo veel uit, maar wel wat deze veroorzaakt. Het speelt namelijk een grote rol bij de vorming van tandplak en tandbederf. Door kokosolie langdurig in je mond te houden (dit heet: Oil pulling) wordt deze bacterie verwijderd. En zo gebruik je dus kokosolie voor witte tanden.

Maar let op…

Vergeet daarnaast niet dat tanden voor oorsprong niet spierwit horen te zijn. Natuurlijke gezonde tanden, zijn dit namelijk niet. Die zijn een paar tinten donkerder.

Klik hier voor meer informatie over een gezonde mond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *