Wat kan ik doen aan vermoeide benen?

Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens last van vermoeide benen of voeten die zwaar aanvoelen na een hele dag staan of veel bewegen. Als je vaker last hebt van vermoeide benen, kan dit misschien ook een teken zijn van onderliggende problemen. Loopt je bloedsomloop wel goed door in je benen of is er iets aan de hand met je spier- of zenuw? In dit artikel krijg je meer informatie over hoe zware en vermoeide benen ontstaan en wat je hier eventueel tegen kan doen.

Hoe ontstaan vermoeide benen?

Er zijn verschillende reden waarom je last kan krijgen van vermoeide benen. We hebben een aantal van deze redenen voor je op een rijtje gezet.

  • Overbelasting: Dat je benen zwaar en vermoeid aanvoelen na het sporten is niet raar. Je spieren in je benen zijn dan (oververmoeid door de grote hoeveelheid inspanning. Als het goed is neemt het zware gevoel na verloop van tijd af. Ook het meedragen van extra gewicht kan ervoor zorgen dat de spieren in je benen overbelast raken. Zware benen kunnen dus ontstaan door zwangerschap of overgewicht. Een derde voorbeeld van overbelasting is dat een verkeerde stand van de voeten kan leiden tot vermoeidheidsklachten in de benen of voeten. Spieren in je lichaam zijn continu bezig met het corrigeren van je houding.
  • Etalagebenen: Een andere veelvoorkomende oorzaak van vermoeide benen is een probleem met de bloedsomloop. Bij aderverkalking kan er bijvoorbeeld niet genoeg zuurstof vervoerd worden naar de benen. De spieren in je benen verkrampen dan door het zuurstoftekort, wat leidt tot pijn en vermoeidheid.

Men denkt dat je bij zware en vermoeide benen een tekort hebt aan vitamine. Hier is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs voor. Wel is bekend dat vitamine D belangrijk is voor een goede werking van je spieren. Een vitamine D-tekort zou dus eventueel van invloed kunnen zijn op het vermoeide gevoel in je benen. Laat dit eerst uitsluiten door een dokter, voordat je zomaar supplementen gaat gebruiken.

Tips voor het verminderen van de zware en vermoeide benen

Gelukkig zijn er veel oplossingen voor het verminderen/verhelpen van vermoeide en zware benen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je voldoende beweegt. Beweging activeert de zogenoemde spierpomp in de benen, die helpt om het bloed terug naar het hart te pompen. Daarnaast is het van belang dat je gewicht gezond is. Dit heeft niet alleen een positief effect op je benen, maar ook op je bloedvaten. Een gezond gewicht helpt lichamelijke problemen te voorkomen. Zorg er daarom dus voor dat je jezelf een gezonde levensstijl aanleert, waarbij je gezond eet, niet rookt en goed beweegt.

Vraag advies

Mocht je vrijblijvend, ondanks bovenstaande tips, toch last blijven houden van zware en vermoeide benen. Neem dat contact op met je dokter om te kijken of er andere mogelijkheden zijn die ervoor kunnen zorgen dat dit probleem wordt opgelost. Misschien is er iets heel anders aan de hand, want je aan de hand van wat tips niet kan verhelpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *