Wat moet ik allemaal regelen als ik een auto ga kopen?

Een nieuwe auto kopen is iets wat we allemaal leuk, maar ook spannend vinden. Je bent al een tijdje aan het kijken voor een auto en hebt eindelijk de auto gevonden die je wilt. Helaas is het kopen van een auto niet hetzelfde als iets kopen in de winkel. Er zijn een aantal dingen die geregeld moeten worden voordat de auto van jou is en je de auto mag gebruiken op de weg. Wij willen je graag op weg helpen met deze tips en informatie, zodat je goed voorbereid bent.

Kenteken overschrijven

Ieder kenteken moet geregistreerd staan op de eigenaar van auto. Als je de auto overneemt van iemand anders, dan moet je het kenteken overschrijven. Hiervoor heb je een geldig legitimatiebewijs nodig. Als het kenteken is overgeschreven ontvang je vrijwaringsbewijs. Deze moet je geven aan de verkoper van de auto. Hiermee bewijs je dat het kenteken nu op jouw naam staat. Het kentekenbewijs wordt later opgestuurd.

Als je de auto koopt bij een dealer, dan schrijft de dealer het kenteken over op jouw naam. De dealer houdt het vrijwaringsbewijs en binnen een paar dagen wordt het kentekenbewijs opgestuurd.

Verzekeringen

In Nederland heb je drie mogelijkheden om je auto te verzekeren: WA, WA+ en Allrisk. Het is verplicht om je auto minimaal te verzekeren voor WA. Deze dekking vergoedt de kosten voor schade die je veroorzaakt met je auto. Met de WA+ dekking ben je daarnaast ook verzekerd voor de schade die buiten jouw schuld aan de auto ontstaat. Met een Allriskdekking ben je ook nog verzekerd voor die je zelf veroorzaakt. Om te zorgen dat je de juiste verzekering kiest is het belangrijk om verschillende autoverzekeringen te vergelijken. Hierdoor weet je zeker dat je de juiste verzekering kiest. Ook is het handig om de autoverzekering te berekenen zodat je weet hoeveel het ongeveer gaat kosten per maand.

Wegenbelasting

De maandelijkse kosten bestaan ook uit wegenbelasting. Als de auto op jouw naam wordt gezet, dan wordt de belastingdienst automatisch ingelicht. Hiervoor hoef je niks te doen. Als je geen wegenbelasting betaalt, dan mag je niet de weg op met de auto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *