Zo motiveer je jezelf om weer te sporten

Nu de sportscholen binnenkort weer zonder restricties opengaan is er geen enkel excuus meer om niet te trainen. Toch is de drempel vaak te hoog om weer aan de slag te gaan. Hoog tijd om hier verandering in te brengen. Het is een feit dat we sinds de pandemie massaal minder zijn gaan bewegen en veelal meer zijn gaan snoepen. Daarom is het juist nu belangrijk om het tij te keren en weer aan een gezond en bovenal fit lichaam te gaan werken. Maar hoe motiveer je jezelf na een zeer lange tijd om weer te gaan sporten? Met de volgende tips moet dat zeker lukken. 

Kies een sport die echt bij je past 

Allereerst is het belangrijk om weer plezier te krijgen in het sporten. Hierbij is het met name van belang dat je voor een sport kiest die bij jou past. Bedenk dan ook goed welke vorm van bewegen jou aanspreekt. Dit kan thuis zijn, buiten of bijvoorbeeld bij de sportschool in Amersfoort. Het is wel belangrijk dat niets je in de weg staat om hiermee aan de slag te gaan. Als je het fijn vindt om een stok achter de deur te hebben, dan kan een lidmaatschap bij een sportschool of sportclub zeker helpen. Ook kan het helpen om samen met een sportmaatje aan de slag te gaan. Hierdoor zal je minder snel een uitweg zoeken, omdat je de ander niet wilt laten zitten. 

Laat het sporten routine worden 


Veel activiteiten in het dagelijks leven zijn routine geworden. Denk bijvoorbeeld aan werken, de zorg voor de kinderen, koken, enzovoorts. Dit zijn dingen die je zonder nadenken doet. Ze zijn opgenomen in je dagelijkse routine. Het is belangrijk dat sporten hier ook onder gaat vallen. Doe dit door iedere week in te plannen wanneer jouw sportmomenten gaan zijn en je hier aan te houden. Als je dit wekenlang op dezelfde dagen of tijden doet, zal het routine worden en is het gemakkelijker om je hier aan te houden. De eerste weken zijn vaak het moeilijkst. Daarna zal het steeds makkelijker worden. 

Vertel anderen over jouw plannen 

Het is niet altijd gemakkelijk om gemotiveerd te blijven als er niemand op de hoogte is van je plannen. Deel het daarom ook met dierbaren. Hierdoor ben je meer gemotiveerd om je doelen ook daadwerkelijk te behalen en kunnen zij jou ook weer aanmoedigen op de momenten die lastig voor je zijn. Bovendien wil je ook kunnen vertellen dat je weer een doel hebt behaald. Dat zorgt weer voor die spreekwoordelijke stok achter de deur. 

Stel realistische doelen 

Het is lastig gemotiveerd te blijven als je ziet dat je doel nog heel ver weg is of als dit vrijwel niet haalbaar is. Daardoor blijf je terugvallen in je oude gedrag. Daarom is het verstandig om steeds kleine realistische doelen te stellen en jezelf telkens te belonen wanneer je een doel hebt behaald. Op die manier blijft het leuk om te trainen en blijf je jezelf verder motiveren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *